1. Meet het oppervlak van het aan te leggen gazon op. De breedte van een rol kunstgras is altijd 2 of 4 meter en de lengte is maximaal 25 meter. Pas waar mogelijk je ontwerp aan om “snijverlies” te voorkomen. 

2. Maak een legplan zodat je kunt berekenen hoeveel strekkende meter kunstgras, hoeveel strekkende meter kunstgrastape en hoeveel zakken á 25 kg instrooizand je nodig hebt.

 

Bereken hoeveel m² kunstgras

Voordat je overgaat tot aankoop van kunstgras is het belangrijk om te weten hoeveel kunstgras je nodig hebt. Maak van te voren eerst een goede schets van de tuin en bereken vervolgens wat je nodig hebt
Bij de berekening van de hoeveelheid kunstgras moet er rekening gehouden worden met enkele factoren:

Rolbreedte
Hou bij het ontwerp van de tuin rekening met de beschikbare rolbreedte. Het meeste kunstgras is leverbaar in 4m en 2m breed, in uitzonderlijke gevallen ook 1m. Een tuin van 4,10m breed is daarom geen handige keuze.

Poolrichting
Kunstgras heeft een poolrichting, ook wel vleug genoemd. Het is daarom belangrijk dat, bij het leggen, de poolrichting van elke baan dezelfde kant op wijst. Wanneer dit niet gebeurt is dit duidelijk zichtbaar. Zorg ervoor dat de poolrichting altijd wijst in de richting waarvan het kunstgras het vaakst wordt bekeken, bv. vanaf het terras of woonkamer.

Lijmen
Het is mogelijk om meerdere delen aan elkaar te lijmen. Dit gebeurt dmv lijmband. Het uitgangspunt moet zijn om zo weinig mogelijk te lijmen. Wanneer je minder handig bent is het in sommige gevallen zelf eenvoudiger om een groter stuk kunstgras te nemen en daar een rand vanaf te snijden, dan meerdere kleine stukken aan elkaar te lijmen. Wij adviseren je graag wat het beste legpatroon is.

Randen vastmaken
Onze experts adviseren om een kunstgrashaak om de 100 centimeter in de grond te plaatsen. Onze haken zijn zowel kind- als diervriendelijk en verdwijnt onder de spriet de grond in.

Snijverlies
Wanneer de oppervlakte van de tuin kleiner is dan de kleinste hoeveelheid leverbare kunstgras spreek je over snijverlies. Bv. de tuin is 3 x 7m = 21m2 maar het kunstgras is alleen maar leverbaar in 4 x 7m = 28m2. Je hebt dan 7m2 snijverlies. Deze 7m2 moet je wel afnemen maar heb je niet nodig.

 

 

HET IS ALTIJD MOGELIJK OM TER PLAATSE EEN OFFERTE TE VRAGEN.
OF ONS EEN PLAN VAN DE TUIN MAILEN VOOR EEN OFFERTE TE KRIJGEN!

 

 

 

Voorbeeld 1:
Vorm: rechthoek
Afmeting: 3,85m x 5,95m
Bruto: 22,91m2
Netto: 23,8m2
Snijverlies: 0,89m2

De tuin is iets smaller dan 4m.
De berekening is daarom eenvoudig. Benodigd 1 rol van 4m x 5,95m.

 

 

 

Voorbeeld 2:
Vorm: L-vorm
Afmeting: lange zijde 3,2m x 6,05m, rechterhoek 1,65m x 2,5m
Bruto: 19,36m2 (minus ronde hoek) + 4,125m2 = 23,49m2
Netto: 24,2m2
Snijverlies: 0,71m2

Als basis gebruik je een stuk kunstgras van 4 x 6,05m (A). Snij het ontbrekende deel uit de rechter onderhoek (B) en plak dit er dan vervolgens weer in de rechtsboven aan.
De ronde hoek links boven in moet je beschouwen als snijverlies.
Deze kun je eenvoudig rond uitsnijden.

 

 

 

Voorbeeld 3:
Vorm: rondingen
Afmeting: 5,06m x 3,6m
Bruto: 18,22m2
Netto: 20,24m2
Snijverlies: 2,02m2

Tuinen met rondingen leiden vaak tot veel snijverlies. Let hierop bij het ontwerp van de tuin.